Barty drugi put dobila najveće australsko sportsko priznanje

Umirovljena tenisačica Ashleigh Barty drugi put u karijeri osvojila je nagradu “Don”, najveće australsko sportsko priznanje nazvano prema Donaldu Bradmanu, jednom od najboljih igrača kriketa svih vremena i prvom sportašu koji je uvršten u australsku sportsku Kuću slavnih, piše hrt.hr.

Godišnja nagrada se dodjeljuje sportašici, sportašu ili ekipi koja je svojom izvedbom ili primjerom bila inspiracija Australcima.

Iako je u ožujku šokirala sportsku javnost objavom da se s 25 godina povlači iz tenisa u trenutku kad je bila na vrhu WTA ljestvice, Barty je drugi put proglašena dobitnicom nagrade koju je prvi put osvojila 2019. zahvaljujući sjajnom nastupu i trijumfu na Australian Openu u siječnju 2022., postavši tako prva domaća pobjednica prvog Grand Slam turnira u sezoni od 1978.

– To je bio Australian Open na kojem sam najviše uživala, jer sam se osjećala slobodnom. Nisam osjećala pritisak. Na neki način, željela sam se iskupiti i igrati na način na koji sam to uvijek željela – izaći na teren i igrati kao dijete koje se zaljubilo u sport, izjavila je Barty.

Barty je tek treća osoba kojoj je uspjelo dvaput osvojiti nagradu “Don”. Prije nje tu je čast imalo samo dvoje atletičara: trkačica preko prepona Sally Pearson (2012. i 2014.) i skakač motkom Steve Hooker (2008. i 2009.).

Barty je još jednom odbacila mogućnost povratka u ulozi igračice na teniske terene.

– Nikad nisam razmišljala o idealnom završetku karijere, ali to je bio moj oproštaj. Nikad se nije radilo o tome da sam završila kao pobjednica, osjećajući vrlo snažne emocije. Jednostavno se poklopilo da je bio pravi trenutak, zaključila je Barty.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?