‘Promjena spola’ za osmogodišnjake? Škotska zastupnica smatra da bi se trebale ‘istražiti’ mogućnosti

Političarka Škotske stranke Zelenih i članica škotskog parlamenta Maggie Chapman kazala je da bi vlada trebala “istražiti procese” koji bi djeci od osam godina omogućili legalnu i neovisnu “promjenu” svog spola, piše Remix News, prenosi narod.hr.

Chapman je u intervjuu za televizijsku kuću LBC sugerirala da sadašnje reforme možda neće ići dovoljno daleko. Inače, Chapman je gorljiva zagovornica kontroverznih rodnih reformi škotske vlade da bi se pojedincima olakšalo dobivanje potvrde o priznavanju spola (GRC) i učinkovita “promjena” spola.

Zakonska promjena spola osmogodišnjaka

Novinar Tom Swarbrick citirao joj je prethodne komentare o tom pitanju: “Bilo bi prikladno i korisno da se djeci mlađoj od 16 godina može službeno priznavati drugi spol.”

“Znači li to da biste podržali, na primjer, zakonsku ‘promjenu spola’ osmogodišnjaka?” upita Swarbrick.

“Mislim da smo u odboru koji je proučavao zakonodavstvo (Sturgeonove rodne reforme) čuli od širokog spektra trans osoba da su prije svoje 16. godine znale da su trans. Trebali bismo promatrati procese u kojima se mogu prepoznati. To ne znači da smo odredili dob u kojoj je to u redu, morat će biti mnogo širih rasprava.”

Swarbrick je tražio da bude jasnija: “Mislite da bi dijete mlađe od 16 godina trebalo samo odlučiti hoće li zakonski promijeniti spol?”

“Da”, odgovorila je Chapman.

“Dakle, u teoriji, osmogodišnjak bi to mogao učiniti?”, pitao je Swarbrick.

“Mislim da bismo, u načelu, to trebali istražiti”, potvrdila je Chapman.

U nastavku razgovora Swarbrick je upitao: “Biste li snizili dob za glasanje na 8 godina?”

“Mislim da bismo zapravo trebali pogledati kako se općenito prema mladim ljudima postupa u društvu”, odgovorila je Chapman.

“Dakle, u Škotskoj biste voljeli vidjeti osmogodišnjake koji mogu glasati i legalno ‘promijeniti spol’?”, ponovio je Swarbrick.

“Nisam to rekla, nemojte izvrtati moje riječi”, odvratila je zastupnica ljevice.

Prikaz spola u udžbenicima je pojednostavljivanje stvarnosti

Chapman je kazala da je biološki spol, kako se uči u školskim udžbenicima, “veliko pretjerano pojednostavljivanje” stvarnosti.

Tvrdi da je gledanje na spol kao binarno “daleko, daleko, previše jednostavno”. Međutim, nije dala primjer bilo koga tko je uspio promijeniti svoj biološki spol. Prijedlog zakona škotske vlade o rodnoj reformi usvojen je u škotskom parlamentu prošlog mjeseca i znatno bi trebao olakšati “promjenu” spola osobama u dobi od 16 ili više godina.

Zakon bi uklonio zahtjev za liječničku dijagnozu disforije kako bi se dobio GRC i smanjio vrijeme koje podnositelj zahtjeva “mora živjeti u željenom spolu” s dvije godine na samo tri mjeseca. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva objavila je u ponedjeljak namjeru da spriječi da prijedlog zakona postane zakon.

Posljedice upotrebe blokatora puberteta

Promjena spola za sobom vuče razna pitanja, a jedno od njih svakako je pitanje posljedica, posebno kada se radi o maloljetnicima. GnRH agonisti, poznati kao blokatori puberteta, sve se više koriste za liječenje rodne disforije u adolescenata. Poznato je da blokatori zaustavljaju hipofizu u stvaranju hormona koji stimuliraju proizvodnju spolnih hormona. Ističe se da djeca koja počnu uzimati blokatore tijekom prvih znakova puberteta i nastave uzimati hormone suprotnog spola, postat će sterilizirana i možda nikada neće moći postići orgazam.

Također, blokatori puberteta usporavaju i razvoj muških genitalija, a pokazalo se da imaju ozbiljne nuspojave, koje uključuju smanjenje gustoće kostiju, neurološke učinke i psihičke probleme.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?