Ekvador kažnjen zbog varanja u kvalifikacijama, ali ide na SP

Sportski arbitražni sud (CAS) u švicarskoj Lausannnei donio je konačnu presudu u slučaju ekvadorskog nogometaša Byrona Castilla, pa će Ekvador nastupiti na skorašnjem SP-u kojem je domaćin Katar.

Ranije je Čileanski nogometni savez optužio Ekvador za prevaru u kvalifikacijama za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, navodeći da spomenuti Castillo nije imao pravo nastupa jer nije bio ekvadorski državljanin, piše hrt.hr.

Prvotno je Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) presudila u korist Ekvadora, a djelomično je tako presudio i Sportski arbitražni sud. Naime, CAS je dopustio Ekvadoru nesmetano igranje na Svjetskom prvenstvu, ali je ipak djelomično kaznio tamošnji savez zbog “nekih lažnih informacija u službenoj dokumentaciji”.

Ekvador je tako kažnjen sa 100.000 švicarskih franaka, ali i s tri boda minusa koje će imati na startu kvalifikacija za iduće Svjetsko prvenstvo.

– Ekvadorska putovnica igrača Castilla je autentična, no neke informacije u njoj su bile lažne, naveo je CAS te time dobio osnovu za rečenu kaznu.

Castillo je igrao u osam kvalifikacijskih utakmica za Ekvador, uključujući dvije utakmice protiv Čilea, a Ekvador će na Svjetskom prvenstvu biti u skupini A gdje će još igrati domaćin Katar, Nizozemska i Senegal.

e-hercegovina.com